lleg

LLEGENDA DE SANT ANASTASI

Patró de Lleida i de Badalona

De: http://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Anastasi

És una figura històrica a la que s'atribueix una vida exemplar perquè, en certa manera, personifica un mite que simbolitza una actitud personal davant la vida. Aquesta actitud és la de la fidelitat a la pròpia fe, defensa dels propis pensaments i de la llengua pròpia o vernacla de cada lloc que es considera emanació de l'Esperit Sant Universal. Davant d'aquesta fe, el poder imperial de Roma exigeix obediència a la seva Llei i l'adopció de la llengua llatina o "llengua romana" convertida en "la llengua de tots" , la qual és imposada com a llengua obligatòria en els territoris corresponents a les nacions autòctones conquerides. I, això es fa, en detriment de la llengua local o vernacla de cada lloc i de la cultura autòctona que aquesta posava de manifest. Les llengües autòctones o vernacles, es consideren llengües sagrades per aquells qui, basant-se en les ensenyances evangèliques i les ensenyances de Jesucrist, creuen que l'Esperit Sant Universal infon "el do de llengües" i inspira, per tant, en les diverses llengües pròpies o vernacles de cada lloc i no en una única llengua, en la llengua imperial.lleg

Sant Anastasi degué néixer a la Ilerda romana entorn el 263, ja que algunes cròniques conten que en el moment del seu martiri (303) tenia 40 anys. A Lleida encara s’hi conserva el seu bressol al carrer Magdalena número 22.  
Els seus pares eren pagans així, que en complir l’edat d’anar al servei, emigrà a Roma i ingressà en l’exèrcit. Allí assolí el grau de centurió de la guàrdia personal de Dioclecià i fou centurió Cornicularius.
Commogut per la fortalesa dels cristians davant del martiri, es convertí al cristianisme i es canvià el nom pel d’Anastasi (el ressuscitat).
El 303, amb motiu del decret de persecució promulgat per Dioclecià feu objecció de consciència i es deslliurà del càrrec de cap de la guàrdia de l’emperador
.
(Joan Amades, diu que fou a causa d’una denúncia la qual es produí després d’una baralla entre dos soldats. Com que un era pagà i l’altre cristià, la venjança del pagà es convertí en denúncia.)
El fet és que, Sant Anastasi i els seus companys (uns diuen que 70, d’altres que 73) fugen cap a Lleida.
Just a les portes de la ciutat es produeix el miracle del pou de Sant Anastasi, que es transmetrà per tradició oral.
En el moment en que algú explica al sant i a la seva comitiva quina és la política envers els cristians del governador Dacià (bastant actiu en aquella època dins la Tarraconense), els amics del sant defalleixen i es neguen a entrar a la ciutat. S’aturaren en sec tot posant l’excusa que tenen set. Ell, però, continua caminat.
Just en aquell moment, Sant Anastasi passa per davant d’un pou i crida els companys. El pou és ple d’aigua però ells no tenen estris per tal d’extreure-la. Aleshores, Sant Anastasi, s’agenolla davant del pou i, tot resant i implorant a Déu, el toca. L’aigua del pou comença a pujar fins arribar a vessar per damunt del brocal de manera que tots poden assadollar la seva set.
Al veure el miracle, els companys demanen perdó al sant i decideixen entrar a la ciutat amb ell.
Un cop dins la ciutat els habitants d’Ilerda es converteixen gràcies a Anastasi i els seus companys. Al mateix temps, el governador Dacià, és encoratjat per Dioclecià per tal que persegueixi amb més empenta els cristians. D’aquests manera, doncs, el sant i els seus amics són empresonats.
Dins la presó, Anastasi rebrà un tracte de favor per tal de fer-lo renegar de la fe.
Mes tard es traslladà als reus presos fins a Caesar Augusta (Saragossa), (a peu per a cansar-los) i, després, a Tarraco on patiren martiri. Finalment Anastasi fou dut a la presó de Baetulo (Badalona). El dia 11 de maig el tragueren de la presó del carrer Fluvià, el dugueren a la carretera de la Conreria i allí el varen degollar. A ell i als altres 73 (ò 70). Era l’any 303. 
El seu nom "Anastasi" es deriva de l'hebreu "Hannah" que vol dir "Compassió" i el sufix "Tasi". Hi ha qui el fa derivar del grec "Anastasimos" que vol dir "Aquell que té força per a ressuscitar".

tornar