cisterna

CISTERNA
Quan no hi havien instal·lacions d'aigua potable a les cases, sobretot  a les masies de pagès, es guardava l'aigua de la pluja en cisternes que eren uns dipòsits sovint subterranis on anava a parar per mitjà de canals l'aigua de les teulades quant plovia.
Segurament la més antiga de totes les del municipi es la cisterna de la Tossa (segle X).
CISTERNA DE LA TOSSA

Diu: Mossèn Amadeu Amenós i Roca, prev. l'any 1904 a “Notes Històriques del Castell i Poble de Santa Margarida de Montbui”:
A l'extrem del pla de la Tossa hi ha una cisterna molt capaç que es nodria de l'aigua del pla per mitjà de canals. Hi ha tres forats: un al costat de la volta, per donar entrada a l'aigua; un al mig de la volta, i un altre a la paret lateral; amb una escala de pedra que baixa fins al fons, que avui es troba ple de runa.

Diuen:  Pau Llacuna i Ortínez i Teresa Mascó Brescó l'any 1995 a "Rutes per l'Anoia":
L'any 1965 es va netejar i consolidar la cisterna prop del Salt de la Donzella, datada del mateix temps de l'església (segle X). Presenta volta de canó i escala per baixar-hi.

Diu: Josep Casanellas i Solé l'any 1998 a "Retalls d'història del poble i els seus barris"
...///...Existeix encara una cisterna d'aigua, que segons consta, en el segle X ja hi era. En aquesta cisterna, de volta de canó, hi havia unes escales de pedra per baixar-hi. L'any 1965 la cisterna fou netejada i es van treure les escales perquè hi pogués haver més cabuda d'aigua...///...
Existeixen dos pous d'aigua,
un sota la part nord de la torre  -que sempre tingué aigua-, i un altre al collet, camí de les antenes. Aquest últim fou excavat a roca viva.

Pou sota la part nord de la torre

Pou del cami de les antenes
 
 tornar