VERGE DE GRÀCIA

Verge de Gràcia  Es tracta d'una talla policromada, d'uns 90 cm, que representa la Verge de Gràcia, patrona de l'església, en postura sedent, asseguda en una cadira de respatller baix. Cronològicament correspon a una peça de transició del segle XIII al XIV; pertany, per tan, a un gòtic primitiu. En aquesta imatge, a diferencia de les romàniques, ja s'hi observa un trencament de la llei de la frontalitat i simetria degut al desplaçament de l'Infant, assegut sobre el genoll esquerre de la Verge. Amb tot però entre la Verge de la Tossa i l'Infant no s'estableix la relació mare/fill pròpia del gòtic, sinó que continua la tradició romànico-feudal d'una Verge coronada i presentant al fill als homes. 

Pel que fa als trets expressius, la  imatge conserva encara el hieratisme propi del romànic tot i que els plecs de la roba i les expressions més humanitzades del rostre marquen el pas cap el gòtic. La Verge porta una esfera o poma a la mà. Sembla ser que totes les maresdedèus portaven originàriament una esfera, símbol del poder sobirà sobre tot el món. En la iconografia romànica l'esfera es troba sovint a la mà de l'Infant que acompanya la Mare, però en la imatge de la Tossa és la Verge qui la porta a la mà dreta. Aquesta imatge, al llarg dels segles, ha passat per diverses vicissituds. El maig de 1940 és restaura la imatge de la Verge, desmantellant-la de vestits postissos i tornant-la a la forma genuïna.

Restaurada el 1954 durant l'any Marià, quedà tal com la veiem actualment. El 1999 Es renovella la imatge altre cop i el juny del 2004 va ser robada.

El 22/01/2005 El bisbe de Vic Romà Casanovas, beneeix la nova imatge de la Mare de Déu de Gracia de la Tossa, obra del escultor Fefix Masalles, en el transcurs d’un acte de confirmació a l’església de Santa Margarida.

El 30/01/2005 Reposició de la imatge de la Mare de Déu, obra del escultor Fefix Masalles.

GOIGS A LA  MARE DE DÉU DE GRÀCIA DE LA TOSSA DE MONTBUI

Goigs a la Mara de Déu de la Tossa