L'ERMITA

L'Ermita de la Tossa de Montbui es de planta basilical (rectangular) amb tres naus i coberta a dos vessants. La teulada és de lloses de pedra. En aquesta edificació podem distingir tres etapes constructives ben diferenciades: la primera, la part de la nau que correspon a l’època pre-romànica; la segona, la part que es construí en temps de l'abat Oliva i, per últim, els elements adossats durant el segle XVI. 

La part de la nau corresponent a la zona més occidental de l'església és del segle X, tal com es pot observar en les seves parets, construïda amb pedres petites i col·locades en forma irregular. Els absis, construïts a la testera de l'església, corresponent al temps de l'abat Oliva, segle XI; aquest, en nombre de tres, son el reflex exterior del nombre de naus en què està dividida l'església. Com a fet significatiu podem observar-hi la decoració feta amb arcs llombards i lesenes (faixa vertical estreta que sosté l'arcada), elements que ens indiquen la influencia llombarda que va tenir el romànic català en aquest període. També podem veure con ja ha evolucionat la forma constructiva; la col·locació de les pedres és mes ordenada i la forma d'aquestes mes gran i ben escairades. En el centre de cada un dels absis trobem una finestra d'esqueixada. La cobertura de l'església de la Tossa és feta amb  volta, fet poc usual en aquells moments. Anys més tard devia tendir a obrir-se i això va obligar a construir un contrafort exterior que avui encara podem veure adossat a la paret de migdia.

Com em dit anteriorment, l’església es de tres naus separades per columnes i cobertes amb volta de canó, que en la part dels peus de l'església és lleugerament en forma de ferradura, tècnica constructiva utilitzada durant el segle X i que a la Tossa correspon  la part de la construcció feta pel bisbe Froià als voltants del 987 quan va ordenar la reconstrucció del castell i l’església.

Pel que fa  a les columnes, en trobem un total de vuit al llarg de la nau, més dues adossades al presbiteri. La columna de la Tossa es massissa, està formada per un capitell amb equí (part del capitell de perfil convex) i àbac (forma de plat o safata) sense decoració, el fust està integrat per tres tambors i una base també sense decoració, però amb caires arrodonits. Aquestes columnes són el suport d'uns arcs de mig punt que separen les tres naus. L'arquitectura catalana dels segles XI i XII no dóna gaires exemples d'esglésies construïdes sobre columnes, amb tot, a més de la Tossa podem també citar  l'església de Sant Martí del Canigó, la de Sant Miquel de Terrassa o les esglésies bastides sobre columnes i pilars cilíndrics de la Vall de Boí i la Vall d'Aran.

El sòl del presbiteri és més alt que la resta de nau i és també en aquest indret on la volta es mes baixa, assenyalant probablement on estaria el presbiteri primitiu. Dues columnes adossades i més curtes que les de la resta de l'edifici donen pas als absis probablement construïts al segle XI. Un altre  element que, com ja em vist, correspon a l’apoca més primitiva són les pilastres del final de l'església. Pilastres molt rústegues que suporten uns arcs de mig punt i que en part, estan amagades sota una doble paret que es va construir al final de l'església per tal d'aguantar el campanar d'espadanya o de cadireta.

 L'església consta de set finestres d'esqueixada, una al mig de cada absis, i d'una obertura cruciforme a la paret del fons de la nau. Les finestres es tanquen amb alabastre des del 2005, en substitució dels vitrall  de colors que hi posaren el 1961 poc adients al esperit de la reconstrucció. A la paret nord hi ha una edificació adossada que data del segle XVI, es tracta de la capella del Roser que en l'actualitat fa les funcions de sagristia. Es una construcció massissa que, si bé trenca les línies constructives exterior de la fàbrica de l'església, no representa cap trencament en l'harmonia estètica exterior. Aquesta capella conté les tombes de la família Vilaseca. Com a element constructiu, en parlar de la capella cal citar l'arc que li dona accés i que està construït amb carreus quadrats.

El portal d'accés, situat a la zona de migdia, és format per una porta adovellada  de mig punt. En las dovelles d'arrencada hi ha sengles cornises ornamentades amb temes geomètrics molt simples que, segons E. Junyent, responen amb molta precisió a la manera de fer dols picapedrers del segle XVI. En l'actualitat aquestes cornises ornamentades es troben força erosionades.

Per últim cal mencionar el campanar d'espadanya amb dos arcs o ulls, que si bé és un element clarament sobreposat, forma part, ja avui, de la silueta inconfusible de la Tossa.

PICA BAPTISMAL

 Al final de l'església hi ha una pica baptismal de les anomenades d’immersió. Aquesta pica presenta característiques molt arcaiques. La seva forma es de mitja esfera, feta en un sol bloc de pedra. Presenta un senzill motiu ornamental: una sanefa de doble dent de serra que l'envolta exteriorment. És, amb tota probabilitat, un dels pocs elements de culte que es conserven de la primitiva església.

  ALTAR

L'any 1960 es construeix un altar de pedra. La pedra diuen que es va treure de l’antiga església de les monges de clausura que hi havia al carrer de Santa Teresa cantonada amb l’Avinguda de Barcelona d'Igualada, que a la vegada procedia d’un safareig  que era on avui hi ha el mercat de La Masuca. La pedra la van tallar perquè era massa llarga i es va haver de consagrar de nou. Des d'aleshores d'hi guarden les reliquies de Sant Benet, i dels màrtirs Sant Bartomeu i Santa Agnès. Dom Aureli Escarré, abad de Montserrat, consagrà l'altar major el 28de setembre de 1961.  Per això a la part superior de la pedra de l’altar s’hi poden veure les dues consagracions