L'ESCUT

Els normands entaularen una forta guerra contra el comtat franc i envaïren furiosament el seu terreny, tant que el comte franc Carles el Calp, oncle del comte de Barcelona Guifré el Pelós, no es veié capaç de contenir la furiosa invasió i demanà ajuda als catalans perquè fessin quelcom a favor d'ell, veient de conjurar el perill terrible que li queia damunt.
El comte de Barcelona sortí de Catalunya amb una gran host camí del camp de batalla del comte Carles. Hi arribà mentre aquest i els seus lluitaven furiosament contra l'exercit dels normands invasors; els catalans es posaren al moment a la brega amb tanta fúria que al moment fou detinguda l'empenta normanda i poques hores després aquests fugien cames ajudeu-me, abandonant el camp,i així queda restablerta la seguretat del comtat franc, salvat per armes i braços catalans.
El comte Guifré, mortalment ferit en la palestra i fou conduit a una tenda del comte Carles, on aquest el visità. Veient que anava a morir, el comte Guifré demanà al comte Carles que fes quelcom per Catalunya i que veiés si podia donar-li un emblema per les seves armes, ja que sols li dolia de morir sens haver pogut conquerir cap llaurer de glòria per a poder-lo estampar damunt del camp llis del seu escut. El comte Calb li respongué que bé prou els acabava de guanyar, els llorers i que ell mateix se'ls duia el damunt amb la sang que abundosament li brollava de les ferides. i, posant la seva mà damunt de la més sagnant ferida de Guifré, marcà amb els quatre dits sangosos quatre barres o ratlles damunt de l'adarga llisa amb camp d'or, i, des d'aleshores quedà fundat i establert l'escut de Catalunya, fet amb la sang del primer des seus comtes reis i fundador del seu estat independent.

Així ho conta Joan Amades a: Les millors llegendes catalanes


LA SENYERA

Senyera és el nom de la bandera de Catalunya, està formada per un camp d'or amb quatre faixes roges. Està documentada des de l’any 1082 com la bandera dels comtes de Barcelona
El senyal dels pals (la bandera de les quatre barres) apareix per primer cop damunt de l’escut de Ramon Berenguer IV. Es tractava d’un senyal de llinatge. Però el país, a poc a poc, se l’anirà fent seu, fins a esdevenir una les primeres banderes nacionals. Així doncs, la bandera catalana és una de les banderes nacionals més antigues d’Europa, i per tant, també, una de les més antigues del món.
Al principi eren els emblemes del Casal de Barcelona, però el rei Pere el Cerimoniós ordenà més tard que fossin exclusives de la Casa Reial. Foren molt aviat tingudes com a pròpies pel Principat i pels Regnes de València i Mallorca. Al segle XVIII, la nostra bandera ja era assumida pels catalans com la bandera del poble. Després de la derrota de l’11 de setembre de 1714, el rei borbó Felipe V en limità l’ús i no deixà utilitzar-la en cap organisme dels Països Catalans
Les barres continuaren, però, mantenint-se en els escuts d’armes de les ciutats de Barcelona, València i Mallorca, però partides en dos quarters, i també en d’altres ciutats catalanes. En temps de la Renaixença, el símbol de la bandera fou adoptat i difós pels moviments nacionalistes arreu dels Països Catalans, apareixent com a símbol patriòtic a molts periòdics de l’època. El Modernisme, fins i tot, la utilitzà com a element decoratiu en els edificis i a les senyeres dels orfeons. La Mancomunitat de Catalunya la prengué com a emblema oficial l’any 1914, i la Generalitat de Catalunya el 1931. Tant al 1923 com al 1939 la bandera catalana va ser prohibida i la seva exhibició perseguida per les autoritats espanyoles.
Les quatre barres figuren en les armes personals de Ramon Berenguer IV, en les armes del Casal de Barcelona, i, per concessió reial, en els escuts de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Vic, Perpinyà, Mallorca, Alacant, Castelló de la Plana i València. El símbol de les quatre barres catalanes flameja també en altres contrades del món. Figuren també a ciutats com Osca, Terol, a Sardenya i a Sicília (que foren regnes catalans), i també a les armes de Provença, de Foix, de Beath, de Milhau...
La bandera catalana més antiga és la que es conserva a l’Ajuntament de València, la qual és anomenada Penó de la Conquesta que, en senyal de rendició, fou hissat pels sarraïns de València el 28 de setembre de 1238.
L’octubre de 1738 (31 anys després de la desfeta a Almansa), la ciutat de València va fer brodar una nova senyera, en honor de les festes del cinquè centenari de la conquesta de la ciutat. La nova senyera groga amb els quatre pals vermells, no tenia ni el color blau, ni cap altre color. Són històriques la senyera que ofrenaren les dones catalanes a la Unió Catalanista l’any 1891, a la qual el poeta Joan Maragall dedicà la seva poesia La Nostra Bandera; i la senyera de l’Orfeó Català (també del 1891), que té himne propi: El Cant de la Senyera. Una altra bandera històrica és la que els catalans d’Amèrica oferiren el 1922 a la Mancomunitat de Catalunya, i que desaparegué misteriosament poc després de la dictadura de Primo de Rivera l’any 1923.
També desaparegueren misteriosament totes les banderes que lluïren les tropes catalanes en la caiguda de Barcelona l’11 de setembre de 1714. Totes aquestes banderes i estandarts foren seguits de ben a prop durant l’època de la República, però totes les gestions que es portaren a terme per tal de localitzar-les i recuperar-les foren inútils. Actualment en algun lloc de l’Estat Espanyol resten aquelles banderes que ens foren robades com a botí de guerra i com a senyal de victòria.

Així ho diu: http://webs.racocatala.cat/banderes/senyera.html




LLEGENDA DE ST. JORDI                                       

La tradició catalana situa la llegenda de Sant Jordi a la ciutat de Montblanc.
Aquesta llegenda explica que arribà al voltant de la ciutat un drac que tenia la capacitat de volar i que amb les seves alenades contaminava l'aire i atemoria a tots els vilatans. Els seus habitants van decidir organitzar-se per no haver de sofrir els atacs de la bèstia i alimentar-la per veure si així els deixava tranquils; li van portar els ramats que tenien i va semblar que la cosa va funcionar. Però arribà el dia que els animals per oferir al monstre es van acabar i van creure convenient que cada dia li haurien de portar alguna persona per saciar la seva fam. Agafaren una olla i posaren dins els noms de tota la gent de la ciutat i casualment sortí el nom de la princesa. Tant ella com el seu pare, el rei, van acceptar la sort de la jove.

 Des de la muralla de la ciutat es respirava un ambient bastant tens, on tots els ulls tenien un punt de mira: la princesa. Aquesta s'anava allunyant deixant enrere tot allò que estimava. Es dirigia cap al bosc on es trobaria al drac quan es trobà amb un jove cavaller amb una armadura brillant, ella en veure'l li va pregar que s'allunyés d'allí i li va explicar el que estava fent aquell drac. Ell li digué que no temés que no li passaria res ni a ell ni a ella, i caminaren fins al lloc on vivia el drac. En veure al cavaller i a la princesa la fera feu la intenció de llançar-se sobre la jove donzella però el cavaller li ho va impedir envestint-lo amb la seva llança; l'atac deixà confós al drac. Aleshores el jove es tragué el cordó de la cintura i lligà la bèstia que el seguia dòcilment com si fos un gosset. Quan veieren arribar a la princesa, al jove i al drac, els vilatans avisaren de seguida al rei, que sortí a veure que havia passat amb la seva filla i per saber qui era aquest jove cavaller que havia amansit a la fera. A arribar a l'exterior de la muralla el cavaller travessés amb la seva llança al drac que es fongué i de la seva sang en nasqué un roser amb unes roses d'un roig molt intens, ell agafà la més bonica i l'entregà com ofrena a la princesa. El rei li preguntà el nom al cavaller, que li respongué que es deia Jordi, i veient el que havia fet per la ciutat li oferí la mà de la seva filla, però ell li digué que no ho podia acceptar perquè no era digne de tal privilegi, agafà el seu cavall i seguí el seu camí.