llegendes

LA LLEGENDA DE SANT CRISTÒFOL

Sant Cristòfol patró de tots el conductors i els seus vehicles. Ho celebrem el 10 de juliol.

Qui era Sant Cristòfol?Una llegenda explica que a la Palestina del segle III hi vivia un personatge gegantí anomenat Rèprobe que ajudava a la gent a travessar un riu molt cabalós.
La llegenda explica que Rèprobe volia servir a la persona més poderosa de la terra. primer es posà al servei d'un rei fins que s'adonà que aquest li tremolaven les cames quan sentia anomenar al diable. Mes tard, decicí posar-se al servei de Diable, fins que acabà fent totes les malifetes que el nou amo li manava. Un dia Rèprobe descobrí que el Diable fugia en veure la creu, doncs semblava ser  la persona que tenia més poder sobre tots els homes.
scristofAbandonà el Diable, doncs, i anà a córrer mon, buscant con sevir a Crist, fins que un ermità li digué que la millor manera de ser-lo era ajudant a la gent a traspassar un riu cabalós, on s'havia ofegat molta gent. I així ho feu. Ajudat amb un gran tronc que li feia de bastó, el gegant es carregava la gent a les espatlles i xino-xano els ajudava a travessar el riu i els portava fins a l'altre marge.
Una nit de llamps i trons, mentre el gegant dormia, va trucar a la porta de la seva cabana un nen que va demanar-li si seria capaç de portar-lo a l'altre banda del riu. El colós encara endormiscat però irritat per la formulació de la pregunta, va acceptar el repte però a mig riu, la càrrega de la criatura se li feu tant feixuga que el gegant es va veure en grans dificultats per aconseguir-ho. Aleshores li digué que pesava més que el món sencer, a la qual cosa l'infant desaparagué miraculosament i el gegant va veure con el bastó que havia clavat a terra, havia arrelat i floria.
Sant Cristòfol és des d'aleshores representat amb el nen Jesus, agafant la bola del món, assegut a la seva espatlla i sostenint amb la mà dreta un arbre amb tot el brancatge que li fa de bastó.
Amb la cristianització de la història del personatge passa-rius palestí el gegant Rèprobe canvia de nom i passa a dir-se Cristòfol, que prové del mot grec-llatí "Cristpphorus", que significa literalment, "el portador de Crist".
Segons la versió de la llegenda, sant Cristòfol es dedicà a predicar el cristianisme fins que fou perseguit, martiritzat i decapitat a Samos (Lícia).
tornar