EL NOM ANOIA

Un relat de Guilla:

És difícil trobar entre tots els llogarets i pobles catalans, un en que no tinguin els més diversos mites típics del folklore i la cultura popular: des de les ànimes en pena condemnades a vagar pels camins, o els entremaliats follets que habiten boscos i camps.  Però a la comarca de l’Anoia és particularment coneguda una curiosa llegenda, en la qual s'atribueix el nom del riu i de la comarca als temps del patriarca Noé.
Fou desprès del Diluvi Universal, al final de quaranta dies i quaranta nits de pluges torrencials, quant per fi, es tancaren les recloses del cel i va parar de ploure, encara coberta de núvols la terra i entre els núvols aparegué un arc de tots els colors, signe de l’aliança de Déu amb els homes. Noé llavors va desembarcar amb els seus fills, les seves nores i els animals que duia a l’arca.
Els fills de Noé, eren tres i es deien: Sem, Cam i Jafet.
Jafet va tenir set fills. Des de sempre s'ha considerat que Jafet i els seus fills van ocupar una zona geogràfica compresa entre el mar Negre i la Mediterrània per repoblar-la, complint el mandat de Déu. Un d'ells de nom Thubal o Tubal junt amb d'altres, caminaren molt de temps, resseguint moltes terres buscant llocs bons per poblar-los, fins que van arribar al nostre país, i van veure bones terres i bons boscos, i bones aigües, i bons assentaments; es quedaren aquí, i per por del que sentien dir del diluvi, s’assentaren en unes altures que anomenaren Pirineus; Després, els fills de Noé li van donar néts al patriarca; Noé va venir a la regió mediterrània a veure a Tubal que l'anava poblant i la va resseguir des de l’estany de la Font Salada a Salses, fins a les dunes que guarden del mar  el riu Segura a 
Guardamar, i des del riu de les oliveres de nom Cinca a Fraga, fins a la part mes occidental de les illes balear navegant amb una Arca de nova construcció fins a Maó.
Noé va anar recorrent i visitant en aquestes terres als seus néts i descendents que com pare universal de tot el gènere humà li tocava de veure.
Transcorreguts 84 anys després del Diluvi Universal, Tubal troba unes bones terres i bones aigües prop d'un riu petit, li agradà el lloc i es quedà, es va casar i va crear una família. Tubal va tenir una filla que en honor a Noé l'anomenà Noela. Al seu torn Noela es casà amb el seu propi germà Gal Gafet. Ambdós decidiren fundar una petita llar prop del riu sense nom. L'anomenaren com a la noia, o sia "Noela". Amb el pas del temps el riu Noela es convertí en Nolla i després en Noia. Actualment es coneix per riu Anoia. En aquesta comarca el mateix Noé va plantar les primeres vinyes a  Sant Sadurní i el seu fill Jafet inicià els primers conreus de blat i altres cereals a Calaf. Tubal trobà un llac a Capellades, i va plantar oliveres, arbres fruiters i tubercles i Noela plantà ginesta i altres flors i construí els primers jardins. Gal Gafet plantà guixes, llenties, mongetes i el cigronet de l'alta Anoia. Res del que varen plantar ha deixat mai de créixer en aquesta comarca.


tornar


AQUALATA: LLEGENDA E L'ESTANY IGUALADÍ

de "Llegendes de la Comarca de l'Anoia" d'Antoni Moncunill i Torres                                                                                                  

Temps era temps, quan els diables anaven solts per aquests mons de Déu, rondant d'ací d'allà porfidiosos, sempre cercant ocasió d'engalipar els pobres mortals i, si tan badaven, fer presa de la seva ànima. Així alimentaven les insaciables calderes de l'infern...
En aquells dies remots, la muntanya dels Moions i la del Castell de la Pobla estaven ajuntades per un rocam que obstruïa el curs del riu Anoia. Això feia que des de Sant Procopi fins a l'indret del Mili Blanc s'hi configurés un gran estany on s'hi emmirallava la Serra de Coll-Bas. Aquest embasament, segons es conta és el que va donar nom al riu, el qual, en temps antic es deia riu Aqualata, ,mot que ve de la llengua llatina i que vol dir Aigua Ampla, i a fe que l'hi esqueia aquest nom, puix que la seva amplada anava des dels plans de Sant Magí fins a tocar les vinyes de Can Titó.
Aleshores , pels verals on avui es troba la Capella de Sant Bernabè hi havia una gran masia que reunia gran quantitat de boscos i terres de cultiu, l'amo de la qual tenia fama d'home malcarat i geniüt. El nostre hisendat, a causa del seu tarannà irascible, no s'avenia amb ningú. Fins i tot quan va enviudar, li van marxar els fills de casa. La gent que tenia a treballar, atorrollats pels seus crits, sempre treballaven de fàstic i, és clar , les coses mai no sortien ben fetes. I com sia que l'home posseïa tantes propietats i anaven tal mal menades, ni els camps ni les vinyes, ni els olivars no produïen la meitat que haurien pogut donar si aquella terra hagués estat cultivada amb seny. I això encara no és tot: el blat mal conduït, se li corcava al graner; el vi se li tornava agre i l'oli pudent.
Ell, en veure que les coses li sortien a l'inrevés, tot era rondinar i blasmar dels fadrins que tenia llogats; per no res els tractava de ganduls i mal feiners i fins i tot els amenaçava amb una verga. Els minyons, indignats de tan mala avinença, perdien els estreps i, enutjats, el deixaven plantat sense esperar San Silvestre.
Raon així li havien esdevingut moltes vegades, però el dilluns a matinada es presentava a la plaça del poble i llogava gent nova. Tant, però, sovintejaven els conflictes, que els pagesos, en veure'l venir, dissimuladament s'amagaven. Ell, porfidiós, els anava a cercar i els prometia bons sous i bones condicions. A pesar de les promeses, els jornalers, escarmentats d'altres cops, no hi volien saber res. Pregava i tornava a pregar, però , de poc li valien les paraules; ningú volia tractes amb un amo tan díscol. Se n'havia d'entornar bo i maleint la gent i la sang que els aguantava...
Tants
cops es repetien escenes així, que ja no veia solució a les seves trifulgues. Un d'aquells dies, tornant a casa retut per la malastrugança bo i mastegant malediccions i paraulotes, caminava d'esma , va ensopegar en una pedra del camí i va caure tan llarg con era. Es va aixecar renegant i for a de si mormolà: -Maleit sia!... Tot me surt malament; si sabés que m'avia d'ajudar, em donaria al diable!...
El Banyeta, que feia dies que el vetllava, no esperava altra cosa i tot seguit es va disposar a complaure a aquell pobre insensat que l'invocava.
Despuntava el dia, el cel era rogent i es va girar una venteguera que semblava que s'ho havia d'endur tot. En arribar al nostre hisendat a la masia, ja hi va trobar el Banyeta amb aparença de jornaler que s'esperava davant mateix del portal.
-Vinc a veure si tindríeu feina per mi , li digué:
-Per tu i per una dotzena d'homes, tinc feina; si en coneixes algun i vol venir...
-Si ens entenem i em llogueu a mi, no crec que n'hàgiu de menester cap altre, puix que jo sol faig la feina de deu; si no, proveu-me.
-Quan vols començar?
-Per què no ho provem ara mateix?
-M'agrada el teu tarannà minyó. Mira, ara que el sol encara és baix, anirem a regar l'horta.
El minyó va agafar una aixada i va seguir el nou amo, el qual li mostrà l'hort i el lloc d'on havia de prendre l'aigua. Quan es va posar en feina, l'hisendat va fer veure que es retirava, però es va quedar darrera d'un canyar per aguaitar-lo. Des de l'amagatall es va convèncer de la destresa del minyó i de l'afany que posava a la tasca. Bo i entornant-se'n a casa pensava: -Em sembla que aquest cop l'hauré encertada...
Al cap de mitja horeta, quan l'amo es disposava a esmorzar, se li presentà el jornaler i li diu: -Nostramo, ja teniu l'hort ben regat; per cert que estava molt eixarreït. Mireu-vos-les ara, aquelles plantes tan emmusteïdes, com han adreçat el cap... Van anar tots dos a veure l'hort i efectivament, totes les plantes, amb l'humitat del regatge, s'havien eixorivit. Aleshores, l'amo, sorprès de tanta llestesa i satisfet de la feina va dir al minyó:
-Per la meva part ja et pots quedar, si ens entenem en els tractes.
-Es clar que ens entendrem; a mi tot em va bé. Tan sols m'haveu de firmar aquest contracte.
Aleshores el Banyeta molt complimentós, treu un pergamí del butxacó.
L'hisendat li respon:
-Arribem-nos a casa i el signaré, que ací no hi ha ni tinta ni ploma...
-No patiu, per això, ja en porto jo.
Ningú sap com s'ho va fer, però el fals jornaler ja sostenia una ploma d'oca de punta molt afinada. Com qui li dóna, agafa la mà de l'amo i, amb molta llestesa, però dissimuladament li punxà el cap del dit gros bo i dient-li:
-Veieu, de ploma ja en porto jo i de tinta, més bona i més vàlida que la vostra sang no crec que en trobéssim d'alta.
L'amo com encaterinat per les habilitats del minyó, agafà el pergamí i sobre una pedra el va signar sense a penes mirar-se'l. Mentre el Banyetes es guardava el document firmat, molt complimentós li'n va allargar un altre d'igual:
-Si us plau. Ací teniu el que jo he rubricat per vós. Guardeu-vos-el; amb aquest requisit ja estem arreglats.
-Bé, diu l'hisendat, quan començaràs, demà?
-Per què hem d'esperar a demà si puc començar ara?
-Oidà, així m'agraden els homes. Mira, ací al cobert hi ha dalles, falç i vencills. Pujarem a les feixes altes i començaràs a segar , que el blat ja es ros.
-No cal pas que pugeu vós, ja les sé jo. No son les llenques que toquen el camí se la font de la salamandra?
-Les mateixes.
-Doncs no patiu, que es farà tal com maneu; ja sé l'obligació jo...
El fals jornaler se'n va anar molt decidit amb les eines al coll. L'amo se'l mirava complagut tot pensant que el minyó era diligent de veres.
Al cap d'un parell d'hores, ja tornava atenir el minyó davant seu.
-Nostramo, els bancals ja estan segats i les garbes apilades...
-Què dius!... Si mai ho havíem fet amb quatre dies i tu tot sol ho has fet amb un quart de jornal?...
-Veniu, veniu i mireu-vos-ho.
L'amo surt al defora i el Banyeta li va al darrera. De l'era estant va poder comprovar que el minyó no mentia i, meravellat, va afegir tot parlant d'esma: -Es cert, noi, és cert. Ets lleuger com un dimoni!...
-Ja us ho he dit, que a mi no m'acabaríeu les ganes de treballar. Sou vós el que heu de mirar de no acabar la feina. Llegiu, llegiu el contracte...
-Saps què pots fer?... Vés segant. Tots aquests camps que veus són meus; des d'aquell repetjó on comença el bosc fins al barranc que trobaràs a l'esquerra, vas seguin tota l'amplada fins a la riba de l'Aqualata. I si tant t'enllesteixes, darrera del pujol hi ha els camps de la rasa callosa i els bancals de l'aigol. Tot es pot segar...
El mosso es tornà a posar a la feina. L?hisendat es disposava a mirar-se el contracte. En desplegar-lo pensava: Es llest el minyó i pel que veig escriu com un notari. Sembla estrany que faci de pagès , tenint com té tanta lletra menuda...
En llegir el document es va quedar tot parat; el minyó es comprometia a trescar de sol a sol mentre li manessin feina. El dia que l'amo no sabés què fer-li fer, aleshores el diable es podia ensenyorir de la seva ànima tal com li havia promès de matinada . El nostre home restà esfereït: Aleshores recordà que, efectivament tornant de la plaça, en un moment de desesperació havia invocat el dimoni!... Ara ho entenia tot. El maligne li havia parat un parany. Però ell cercaria la manera de sortir-se'n. Potser sí que de moment es va quedar sobtat, però aviat va reaccionar i, recobrant la confiança en si mateix, es féu el propòsit de llitar fins el final.
Per què s'havia d'acovardir?... La seva propietat era mol gran i hi havia feina permanentment tots els temps de l'any; segar, batre, conrear l'horta, cuidar les vinyes, collir raïms, trepitjar-los, premsar la brisa, trasbalsar el vi, collir olives, aixafar-les i després tornar a començar llaurant i sembrant els camps... I si això no fos prou, podria engegar el molí de la farina, podria esporgar els boscos i fer carboneres...
L'home un xic mes tranquil·litzat, pensava: aquest diabló es pensa ésser molt llest, però aquest cop, no sap amb qui se les heu...
Encara estava absort en aquest pensaments quan es tornà a veurà amb el banyeta plantat al seu davant:
-Nostramo ja teniu els camps segats!...
-Vols dir?... Si hi havia tres setmanes de feina...
-Doncs, mireu, ja estan enllestits; i les garberes ben afilerades que a mi m'agrada la feina ben feta. Sortiu, sortiu a veure-ho.
Realment aquells camps amb poques hores havien canviat de fesomia . 
L'hisendat bo i atordit va dir:
-Potser que reposis ara, que no menges tu?
-Nostramo, jo quan em poso en feina, de bon matí ja estic menjat, begut i arreglat per tot el dia.
L'amo atordit, va barbotejar:
-Potser, doncs, potser que comencéssim a batre...
-Voleu dir que aneu bé? Es molt tendre aquest blat. Jo de vós el deixaria uns quants dies que s'assequés a sol i serena.
El diable tenia raó. Aquell blat no estava a punt per la batuda. Però ell li havia de manar feina:
-Tens bon cap, noi; saps què farem per esperar que el blat es posi a punt? Doncs esporgaràs els boscos i després farem carboneres. Pren la destral i passa al davant, que t'ensenyaré les pinedes i els alzinars...
-No cal que pugeu vós a la serra, ja sé quins són els vostres boscos. No veniu que aquestes contrades les conec com el palmell de la mà! Resteu a casa tranquil que es farà tal com maneu. Vaig per feina...
El minyó amb la destral al coll, se'n puja cap a la serra. L'hisendat es creia que la tasca del bosc fora molt llarga, però, a mitja tarda ja se'l torna a veure al davant repetint la mateixa cançó:
-Nostramo, la feina que m'heu manat ja està llesta. Què voleu fer més ara?...
-Ja has esporgat tots el boscos?
-Sí...
-Mira que son molt grans!...
-Tots estan enllestits, els de l'obaga i els del solei i els de sota la cinglera.
-Doncs, talla el brancam a mida, fes-ne carboneres i cala-hi foc.
-També està fet, nostramo; si això és la meva feina preferida. Guaiteu, guaiteu les fumeroles com s'enlairen...
Sense acabar-s'ho de creure, l'amo va sortir a l'era i espaordit veié totes aquelles columnes de fum escampades per la serra... Aleshores sí que el nostre home ja començava a estar esverat. Tot just era mitja tarda i es podia dir que hi havia acabat les tasques... Si abans estava desorientat ara ja es començava a veure perdut.
De sobte se li aclariren els ulls i con si li vingués una idea lluminosa es va girar i assenyalant amb la mà estesa cap a llevant va dir al Banyeta:
-Veus aquestes dues muntanyes que tenim al davant?
-Sí.
-Veus aquesta filera de roques que les ajunta i que obstrueix el pas de l'aigua?
-Sí.
-Doncs vés i destapa-les si pots, i fes que l'aigua corri riu enllà. El diable se'n va anar, aquest cop sense cap eina.
Van passar un parell d'hores. L'hisendat ja es creia que havia atrapat el maligne i que de la feina que li havia manat, no se'n sortiria així com així. Bon xic assossega, el nostre home es va posar a sopar sense gaire gana. Després se'n va anar a dormir, però no podia aclucar l'ull.
Al defora es va girar una forta tempesta; llampegava i tronava sense parar; el vent xiulava com un maleït i l'aigua queia a bots i a barrals. Més endormiscar. Però al bell punt de la mitjanit, un tro estrepitós el va desvetllar. S'aixecà del llit esverat, obrí la finestra i a la claror dels llampecs va veure com l'aigua de l'estany s'escolava precipitadament per la bretxa que el diable havia obert...
Esmaperdut i horroritzat, cridant com un foll, es va posar a córrer boscos endins cuitant d'amagar-se, però al seu darrera ja hi anava el Banyeta rient sinistrament amb el contracte a les mans.
Ningú no ha sabut mai més res d'aquell hisendat que es va vendre l'anima al diable; hi ha però qui assegura que en las nits de temperi, en les barrancades del Puig d'Aguilera, encara s'hi senten ressonar els planys d'aquella pobla ànima condemnada juntament amb el ressò de la rialla esglaiadora del Maligne...
A l'endemà el dia va despuntar serè i lluminós com mai; feia una hora quieta torbada, tan sols, per la fressa que feien els pardals i les orenetes xisclant i volant cel amunt i cel avall sense parar. Tots el veïns de l'encontrada contemplaven meravellats el canvi que en una nit havien experimentat aquells paratges. De la majestàtica amplada d l'aigua d'abans, tan sols en restava el llot...
Ara, centúries més ençà, al bell mig del fondal hi passa, mansament, un corrent d'aigua cristal·lina. Del mur de roques que abans junyia els dos pics no en queda ni rastre, però la muntanya de l'esquerra, abans de corbes molt suaus, d'ençà d'aleshores, s'hi veuen tres geps encastats: són les tres rocasses gegantines que el diable va arrencar de la muralla que aturava l'aigua per precipitar-les sobre el faldar de la serra. D'aquell dia estant, de la susdita muntanya, se'n diu Els Moions i d'aquell indret conegut com Aqualata, ara, juntament amb les terres del seu entorn i de les serres que l'envolten s'anomena La Conca d'Òdena i al bell mig, tocant a l'aigua d'hi asseu la industriosa ciutat d'Igualada.


tornar

SANT JAUME SESOLIVERES

de "Llegendes de la Comarca de l'Anoia" d'Antoni Moncunill i Torres

En un viatge que feia Sant Jaume d'Ilerda, (avui se'n diu Lleida) a la ciutat de Jespus (ciutat romana ubicada al costat del que és avui Igualada) situada a la riba del riu Anoia. El sol feia estona que s'havia post i la foscor ho anava envaint tot, Ell ja pensava en ajocar-se i passar la nit dessota d'un arbre, però tenia una set que l'abrusava i l'aigua de la carabasseta feia estona que se li havia acabat. Per això anava caminant amb l'esperança de trobar una font. Tot d'una li semblà sentir la remor d'un raig d'aigua i deixant el camí s'adreçà cap el lloc d'on venia el sorollet. Desprès de cercar un xic, prop d'unes oliveres, va descobrir la font. Va beure fins sadollar-se i es llevà les sandàlies, bo i ficant els peus embutllofats sota el reig de la font. Així passà una bella estona contemplant el firmament estrellat i lloant a Déu creador de tanta bellesa. Reposant a pleret, aplacada la xardor i alleugerit de la RABIOR DELS PEUS, el bo de Sant Jaume s'encomanava a Déu com cada vesprada; els ulls se li van anar tancant i es va adormir beatíficament. 
Aquella nit la va passar somniant i el somni fou bell, poètic, encisador... 
La visió onírica li mostrava una mar d'altes i encrespades ones d'enmig de les quals m'emergia una gran massa rocosa, un bloc sense forma concreta; a mida que sobreeixia la muntanyota s'anaven retirant les aigües fins a desaparèixer del tot. Aleshores es va girar un ventijol que remorejava com una música i al seu compàs s'apropà una munió d'angelets lleugers, bellugadissos, que es posaren a treballar damunt de la roca. Feinejaven amb tanta harmonia que més que un treball semblava una dansa. Els que més fressa movien era un equip que anaven armats amb serres d'or i vet ací que serrant, serrant, afaiçonaren la massa, la qual adquiria un perfil tan joliu que aquell bloc bastard s'anà va transformant, de mica en mica en un conjunt de roques d'airós perfil. Darrera dels que serraven vingueren els jardiners, plantant arbres i sembrant arbustos i floretes boscanes i tots els altres angelets ajudaven a feines auxiliars. Vet ací, doncs, que amb aquell ritme tan gentil aviat van enllestir la feina. Però, entre el serrar dels uns i el remoure la terra els altre, la pols tot ho envaïa; aleshores cridaren la pluja del cel, amb la virtut de la qual aquella polseguera s'esvaí i el paratge esdevingué bell, net, polit i tapissat de verdor...
Un altre estol de serafins, s'apropà , portant un setial d'or massís que col·locaren al bell mig del rocam. Un cop emplaçat el Tron, per entre mig d'aquells camins encatifats, aparagué majestuosa la Verge Maria amb el seu Fillet als braços i s'assagué al Soli que amb tanta devoció obraren els esperits celestials. Els angelets llavors, voleiant es col·locaren al seu entorn bo i teixint una corona de glòria a llur Regina, Sobirana de Cel i Terra.
En somnis, Sant Jaume, contemplava extasiat tan bell apoteosi quan de sobte se sentí agafat per poderosos braços que se l'emportaven espais enllà fins a deixar-lo al pedestal mateix de la Senyora. La verge el rebia somrient bo i aixoplugant-lo sota el seu mantell blau mentre ell, amb gran reverència li besava els peus... Aleshores Sant Jaume es despertà, justament quan el somni més li plaïa...
S'aixeca a l'hora que apuntava l'alba: es fregava els ulls per a deixondir-se quan mirant a la llunyania va quedar desconcerta; no sabia ben bé si encara dormia o si realment estava despert; a l'horitzó i a contrallum del sol ixent, s'hi dibuixava la silueta de la mateixa muntanya que havia somniat... Sí, sí, no hi havia dubte; a mida que es feia clar identificava la seva forma, el seu color i el seu encis misteriós!. Embadalit se la mirava quan s'escaigueren a passar uns camperols que li donaren el bon dia; ell els tornà la salutació mentre els preguntava:
-Digueu-me, bona gent. Quina és aquesta muntanya tan bella?
-Es la muntanya de Montserrat.
El sant baró anava de sorpresa en sorpresa, si parat havia quedat en veurà la muntanya, més hi restava en saber el seu nom. Montserrat, pensava; intuïa que aquelles roques eren un recer escollit per la mateixa Verge per convertir-les en escambell de la seva glòria!... El despertà del seu encantament la veu d'aquells pagesos que li deien:
-Es veu que sou foraster, vós, puix a set hores a la rodona tothom la coneix. No veieu que és tan diferent de les altres!...
-Si soc foraster, digué ell com parlant d'esma. De terres molt llunyanes, més enllà de la mar. Ja més refet continuà. I, digueu-me, és molt lluny la ciutat de Jespus?
-A bon pas hi ha mitja horeta. Què per ventura hi aneu?
-Allà am dirigia.
-Doncs, si us plau la nostra companyia hi podem anar junts: nosaltres també hi anàvem...
Vet ací que es posaren a caminar vers la ciutat i pel camí tot fent conversa, Sant Jaume ja els va sortir a parlar de la Divinitat de Crist de l'excel·lencia de la Doctrina. Com podeu veure l'Apòstol no perdia el temps.
Així s'inicià l'Evangelització de Jespus

tornar

LA CÉRVOLA BLANCA

de "Tous mil anys d'història" del llibre de la Comissió del 10e Centenari.  

Fa molts anys habitaven al castell de Tous els senyors feudals i no tenien la satisfacció de sentir les rialles d'un infant a la seva llar. Com tots els senyors de l'època organitzaven caceres. Un dia, trobant-se a la Fou, veieren entre l'herbatge la silueta d'una cérvola blanca i per més que intentaren d'aconseguir-la sempre s'escapava. Un cop el senyor la va poder acorralar i quan creia tenir-la va trobar a més de la cérvola una dolça criatura i se l'afillà. Passaren molts anys i es convertí ¡ en una formosa noia. Era 'atracció dels joves nobles de la rodalia però ella els defugia dient que només es casaria amb el galant que aconseguís caçar la Cérvola Blanca Un jove que li tenia el cor robat afirmà amb veu alta: -Senyora, jo prometo, per dintre d'un any, caçar la Cérvola Blanca per poder obtenir del meu amor la gràcia.
El jove incansablement la buscava, a vegades se li apareixia però li tornava a desaparèixer misteriosament. Fins que un dia passejant-se per la Fou se li aparegués un vellet que li digué que l'ajudaria a caçar la Cérvola Blanca si ell li donava l'anima. Ell acceptà; el vellet desaparegué per on es avui en dia la Cova del Diable. El jove tot seguint les instruccions del vellet, que era el dimoni en persona, anà al lloc indicat. En aquell mateix instant se li aparegué la Cérvola Blanca; ell aprofitant l'ocasió li tirà una sageta i va ferir l'animal. Perseguí amb totes les seves forces la Cérvola però aquesta s'amagà entre els matolls. El seu perseguidor, feu el mateix i travessant l'obstacle, veié la figura de la noia que ell estimava. Va guarir la Cérvola ferida i llavors ell li digué que havia complet com a cavaller. Ella, en conseqüència, va respondre-li que demanés el que vogués. El jove li demanà que fugissin del món i visquessin junts per sempre. Havent dit això el toll s’obrí i els va engolir.

tornar

 LA SENYORA DE TOUS*

de "Tous mil anys d'història" del llibre de la Comissió del 10e Centenari.              

Diu la llegenda que hi havia al castell de Tous una senyora capriciosa i llaminera molt difícil d’acontentar: de tan acostumada que estava al luxe i a la bona vida, qualsevol refinament li semblava poc.
La bona taula era la seva perdició. Només volia exquisitats.
Entre els àpats opulents i les disbauxes que els seguien, semblava com si la senyora tingués riqueses sens fi. Als pobres cuiners els tenia martiritzats.
Però hi va haver un cuiner que li durà una mica més que els altres: li havia fet descobrir que els cervellets de canari eren boníssims. Però tan bon punt comença d’escassejar aquest aliment tan rar, la feina del cuiner es va acabar.
Un altre, li serví un deliciós suquet d’ossos, molt ben amanits. Quan li preguntà què era el que li donava aquell gust tan bo, el cuiner respongué: “Es el moll de l’os de bens negres, només de bens negres”. Des d’aquell dia sols volia aquell menjar, i cap altre la satisfeia. Primer s’acabaren els bens negres dels seus ramats, després els bens negres de les seves contrades.
Tan difícil es feia de trobar-los, que la senyora del castell va acabar tots el seus recursos, va haver de vendre moltes possessions i empenyorar-se per tots costats. Aviat es va arruïnar. I els seus creditors es quedaren amb les poques propietats que encara li pertanyien.
En tal situació i desposseïda tot, es veié obligada a demanar caritat anant de casa en casa per poder malviure. Voltant per les masies que un dia foren seves, es diu que en una d’elles la mestressa li donà un crostó de pa i unes nous.
Era tanta la gana que duia endarrerida, que mentre menjava aquell pa amb nous les llàgrimes li vingueren als ulls. Quan li preguntaren que li passava, ella digué, planyent-se del seu infortuni: “Si hagués sabut que era tan bo el pa amb nous, encara avui fora la senyora de Tous”.
Una constatació curiosa és que,  quan parles d’aquest fet amb qualsevol persona de les masies del poble, et fa saber, molt cofoi, que era a casa seva on van donar el pa i nous a la senyora del castell de Tous. I és que les llegendes, quan arriben a certa distància en el temps, es tornen propietat de tothom.

 Del llibre: Tous mil anys d’història.

 * Sembla que es tracte de Beatriu de Vilanova (Segle XV) quan el baró de Tous marxà a la guerra i deixà la seva filla sola.


tornar

EL TIMBALER DEL BRUC

Sens dubte, el símbol més important del Bruc i segurament el mes conegut de l'Anoia a fora és el mític Timbaler del Bruc. Diuen que estant Catalunya ocupada pels francesos a principis del segle XIX, un jove xiquet del poble que anava amb els pocs efectius locals, va començar a picar i a repicar el timbal amb totes les seves forces prop de Montserrat. El so que va fer es va anar multiplicant pel ressò de les muntanyes fent pensar als invasors que un gran exèrcit els esperava i van fugir. Aquesta llegenda es basa en la derrota que tropes anoienques infligiren als francesos l'any 1808 al Bruc. Una estàtua a l'entrada del poble, feta per Frederic Marès el 1952 ho recorda.

Diu un acudit que per culpa d'aquest fet, a hores d'ara som espanyols i no francesos.


tornar