samabui

Localitzacio

Història

Geologia

Vegetació

Fauna

L'Ermita

La Verge

El Castell

L'espai d'Interès Natural de la Tossa de Montbui

La Tosa forma part de la Serra de Miralles - Queralt, protegida pel Pla D'espais d'Interès Natural de la Generalitat de Catalunya.

Va des de l'altiplà de la Segarra fins les serres Pre-litorals, sobre la Conca d'Òdena.

Destaquen l'Agulla Grossa de Miralles, a 870 metres d'altitud, la muntanya de Queralt, i la Tossa de Montbui, que n'és l'extrem nord-est.

La Serra de Miralles - Queralt és un grand bosc continu de relleu accidentat, amb una vegetació densa i gran diversitat d'hàbitats mediterranis i de muntanya mitjana.

El rocam són material tous i erosionables. Destaquen les calcàries a la part superior, formant els cingles de la Tossa, i les margues a la part inferior. Es remarcable l'escull coral·lí fòssil situat en terrenys calcàris. En menor mesura, també s'hi troben gresos i conglomerats en sentit sud-oest, cap el turó del Onze.

El paisatge del Turó de la Tossa

Es poden observar diversos elements paisatgístics singulars:

- Conreus i espais urbanitzats de la Conca d'Òdena, que abasta des de Jorba, Tous, Rubió, i fins la plana central, om es troben Igualada, Montbui, Òdena i Vilanova.

- El relleu coster i boscós de les serres de Rubió i Castellfollit del Boix al nord, i en dies clars el perfil més abrupte dels Pirineus.

- A ponent, es distingeix la línea plana de l'altiplà segarrenc, i a llevant, les siluetes de les Serralades Pre-litoral i Litoral.

- Al peu del vessant nord del turó de la Tossa, s'aprecia el rrelleu laberintic de margues bleves ("galera" en el vocabulari local) a la zona del Torrent de les bruixes.     

  fotografies      

tornar