L’ANOIA

 LA DIVERSITAT AL BELL MIG DE CATALUNYA


L’Anoia és una comarca qualificada com artificial, formada per territoris amb característiques molt diferents que s’han agrupat com si es tractessin de peces d’un gran trencaclosques. Al nord, l’Alta Anoia; al centre, la conca d’Òdena; al sud, la Baixa Anoia; als extrems, uns territoris a prop del Baix Llobregat i d’altres, cercant la conca de Barberà. 
L’Anoia és diversitat. Aquesta és la seva singularitat, aquesta és la seva personalitat i aquest fet, que a priori pot semblar negatiu, és realment el que li proporciona l’interès. L’Anoia és una comarca de pas i d’assentament. No és mera casualitat que fos la terra on va viure en Pau, el Pierolapithecus Catalanicus, als Hostalets de Pierola, un antropoide que va viure fa 13 milions d’anys, el primer d´aquesta edat que es troba al món i que en breu serà màxim protagonista de l’empenta turística de la comarca. És una terra que al llarg dels segles ha sumat cultures, ha aglutinat diverses maneres de pensar i d’actuar, ha vist passar grans viatgers i senzills comerciants o ramaders i al mig de Catalunya ha senyalat la divisòria entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova.
El seu clima també és un aiguabarreig que combina la continentalitat de la zona nord, a redós dels altiplans segarrencs, la mediterraneitat de la zona sud, ja en contacte amb les terres del Penedès, i el clima de muntanya mitjana i baixa que trobem a la part central de la comarca, a la conca d’Òdena. I aquesta amalgama de cultures, de maneres de viure i de morir, de treballar a la terra o a la indústria, de dialogar i d’enfrontar-se, a deixat constància perenne a l’Anoia. L’home, des de la nit dels temps, ha deixat la seva petjada,  ha deixat constància de la seva manera de viure en edificis, en petites capelles rurals i grans temples i esglésies, en recintes de treball i en espais de lleure, en castells de defensa i en monuments funeraris. La varietat és el gran atractiu de l’Anoia.
Segons: Geographica Mapamundi  


MAPA DE L'ANOIA


tornar